KILKA SŁÓW O NASZYM PRZYJAZNYM DOMU

Kilka słów O FUNDACJI

Fundacja Nasz Przyjazny Dom – organizacja powołana z inicjatywy rodziców. Jej założeniem było wybudowanie Naszego Przyjaznego Domu. Ośrodka, który buduje nowe standardy i łamie stereotypy związane z funkcjonowaniem osób z niepełnosprawnością intelektualną. „Przyjazny” jest inwestycją pionierską, tzw. innowacją społeczną. Założeniem jego jest wszechstronna odpowiedź na potrzeby osób niepełnosprawnych i ich rodzin. W Naszym Przyjazny Domu zapewniamy dorosłym osobom niepełnosprawnym intelektualnie:

1. mieszkania o charakterze chronionym, zapewniające również usługi opiekuńcze/wspierające
  2. rehabilitację leczniczą w ramach przestrzeni rehabilitacyjnej w „Przyjaznym”
  3. rehabilitację społeczną, która ma na celu umożliwienie osobom niepełnosprawnym uczestnictwo w życiu społecznym, realizowaną przez:
    – wyrabianie zaradności osobistej i pobudzanie aktywności społecznej osoby niepełnosprawnej;
    – wyrabianie umiejętności samodzielnego pełnienia funkcji społecznych;
  4. aktywizację zawodową w ramach działalności gospodarczej prowadzonej przez Fundację
wejście do budynku

Nasi PODOPIECZNI

Jesteśmy wyjątkową grupą wszechstronnie uzdolnionych osób. Jesteśmy piękni i młodzi, choć trochę inni od reszty😁 I nie różnią nas potrzeby, bo te mamy takie jak każdy! Wśród nas są artyści, którzy swoje myśli malują pędzlem i tacy którzy wygrywają je nie tylko na
bębnach ale i pianinie😁  Są też tacy, którzy je recytują na próbach teatru! Jesteśmy przyjazną grupą ludzi, która stara się żyć samodzielnie i bezpiecznie.

zdjęcie zbiorowe podopiecznych fundacji

Nasza DZIAŁALNOŚĆ

W celu realizacji powyższych zadań w ramach działalności Fundacji nawiązaliśmy współpracę z gdańskim Ośrodkiem Wsparcia Ekonomii Społecznej, aby pod okiem i przy wsparciu fachowców utworzyć przedsiębiorstwo społeczne, tzw. podmiot ekonomii społecznej. W ramach, którego prowadzimy działalność gospodarczą, wykorzystując przestrzenie „Przyjaznego”
rehabilitacja – usługi kierowane do podopiecznych oraz w ramach ekonomii społecznej dla lokalnego społeczeństwa ze wskazaniem na seniorów
wynajem powierzchni konferencyjnej, uwzględniając potrzeby lokalnego społeczeństwa, szkolenia, warsztaty, współpracę z biznesem w ramach CSR
wynajem pokoi gościnnych w ramach, których będzie świadczona również oferta wytchnieniowa kierowana do rodzin z osobami niepełnosprawnymi, borykających się często z brakiem możliwości wypoczynku. „Przyjazny” da taką możliwość. Zespół „Przyjaznego” zaopiekuje się osobą niepełnosprawną, a rodzina może korzystać z wolnych chwil.

W ramach prowadzonej w/w działalności aktywizujemy zawodowo pięcioro naszych podopiecznych – mieszkańców Przyjaznego.

„Przyjazny” w grudniu ubiegłego roku zaczął tętnić życiem naszych mieszkańców. Rozpoczęła się ich nowa droga do samodzielności, mając na uwadze bezpieczeństwo, integrację i aktywizację zawodową.

To rozdział w życiu, na który czekali także rodzice naszych Podopiecznych. Dla których „samodzielność i bezpieczeństwo” ich dorosłych dzieci jest kwestą najpilniejszą, ponieważ opiekunowie to osoby starsze, często samotnie już wychowujące swoje dorosłe dzieci.
W czasie pandemii kwesta ta staje się jeszcze bardziej istotna z uwagi na fakt, iż stanowią Oni wspólnie grupę wysokiego ryzyka zachorowań na koronawirusa.
Dlatego oprócz potrzeby, która jest fundamentem tego projektu determinacja jest jego wsparciem!

kolaż przedstawiający wnętrze komory hiperbarycznej, pokój wieczorową porą oraz salę konferencyjną
element decoracyjny

SPONSORZY